tiistai 19. elokuuta 2014

Marinoitu karitsan ulkofilee, yrttiöljyä ja uunissa kuivattuja kirsikkatomaatteja

Karitsa on juuri nyt parhaimmillaan, joten ei kannata odottaa karitsaherkkujen valmistamista pääsiäiseen asti. Tämä marinoitu karitsan ulkofileeresepti on siitä mainio, että voit joko marinoida lihan kerran ja tarjoilla sen lämpimänä tai marinoida lihan vielä toisen kerran ja tarjoilla sen kylmänä. Söimme tällä kertaa karitsaa kahteen kertaan marinoituna kylmänä alkupalana, mutta ensi kerralla kasvatan hieman annoskokoa ja tarjoilen karitsan kertaalleen marinoituna lämpimänä pääruokana. Alkupalalautaselta löytyi karitsan lisäksi oliiviöljyllä ja mustapippurilla maustetua salaattisekoitusta, yrttiöljyä, paahdettuja pinjansiemeniä, uunissa kuivattuja kirsikkatomaatteja, buffalomozzarellaa ja kapriksia. Maut toimivat yhdessä erittäin hyvin!




Marinoitu karitsan ulkofilee

4-6 annosta

400 g karitsan ulkofileetä
voi-öljyseosta paistamiseen

Valkosipulimarinadi
1 iso valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl kuivattua yrttiseosta
½ rkl dijoninsinappia

Poista mahdolliset kalvot karitsan ulkofileestä. Valmista valkosipulimarinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita kaikki marinadin ainekset minigrip-pussiin. Heiluttele pussia hieman, jotta ainekset sekoittuvat tasaisesti keskenään. Lisää pussiin karitsanfilee. Sulje pussi ja kääntele lihaa varovasti niin, että marinadi leviää tasaisesti kaikkialle lihan pintaan. Jätä huoneenlämpöön 1 tunnin ajaksi.

Ota liha pois marinadista ja kuivaa hyvin talouspaperilla. Työnnä paistolämpömittari fileen keskelle. Paista fileeseen pannussa voi-öljyseoksessa kuumassa lämmössä kauttaaltaan kaunis paistoväri. Laske sitten lämpöä ja kypsennä lihaa välillä käännelleen, kunnes lihan sisälämpötila on 55 astetta (kypsyys on tällöin medium). Tähän kuluu noin 8 minuuttia. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä 10 minuutin ajan. Leikkaa filee ohuiksi siivuiksi ja tarjoile heti. 

Mikäli haluat voit laittaa lihan leikkaamisen jälkeen vielä yrttimarinadiin. Tällöin liha tarjoillaan kylmänä. Tässä resepti:

Yrttimarinadi
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl pieniä kapriksia
2 sardiinifileetä (kuorettomia ja ruodottomia, esim. Minerva)
2 rkl tuoretta minttua
2 rkl tuoretta basilikaa
2 rkl tuoretta tilliä
1 sitruunan raastettu kuori
1½ dl sitruunanmehua (2-3 sitruunasta)

Valmista yrttimarinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi, laita mortteliin. Lisää kaprikset ja sardiinifileet. Survo hiertimellä tasaiseksi massaksi. Hienonna yrtit ja lisää joukkoon. Lisää myös sitruunan kuoriraaste ja sitruunanmehu. Sekoita tasaiseksi. 

Kaada yrttimarinadi tasapohjaiseen, kannelliseen kippoon. Lado ohuet lihasiivut marinadin päälle. Varmista, että marinadi peittää kaikki lihat. Sulje kansi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tunnin ajan, mielellään yön yli. Ota huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.


Yrttiöljy

1 ruukku basilikaa 
1 ruukku rucolaa
iso kourallinen lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
noin 1½ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset korkeaan astiaan, ja hienonna sauvasekoittimella (tai monitoimikoneessa) tasaiseksi. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä mikäli massa ei ole tarpeeksi notkeaa. Sekoita vielä lusikalla juuri ennen tarjoilua. Yrttiöljy sopii salaatin kastikkeeksi ja kypsennetyn lihan, kanan tai kalan kanssa.


Uunissa kuivatut kirsikkatomaatit

kirsikkatomaatteja (2-3 kpl per ruokailija)

Halkaise kirsikkatomaatit ja aseta ne uunipellille leivinpaperille halkaistu pinta ylöspäin. Kuivaa 90 asteessa kiertoilmauunissa (tai uunin luukku hieman raollaan) 3-4 tunnin ajan tomaattien koosta riippuen, kunnes tomaatit ovat mehukkaan kuivia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti